Johanna Wistrand, författare till e-boken Skriv boken! Foto: Magnus Gotander
Johanna Wistrand, författare till e-boken Skriv boken!

Foto: Magnus Gotander

Vi på Skriva.net är glada att få vara en del av Johanna Wistrands bloggturné. Hon har skrivit Skriv boken!, en e-bok som fungerar som en fyra veckors handledning i att komma till skott med sitt skrivande och sin bokidé, med skrivövningar varje vardag och ett program som får dig att jobba med att ta ditt skrivande och dina drömmar på allvar download interstellar.

Jag får intrycket av att Johanna är något av en svensk Julia Cameron men utan den religiösa undertonen som genomsyrar Camerons böcker (även om de fungerar utmärkt att läsas även av en ateist som jag). Det är alltså ett bra betyg från mig som uppskattar Camerons böcker.
Det handlar mycket om att komma över hinder och rädslor, och framförallt att skriva – att verkligen göra det, inte bara läsa om skrivande eller planera sitt skrivande genom att inreda en fin skrivhörna eller köpa bra anteckningsböcker.

Varför, tror du, är det så tabubelagt för många att ägna sig åt det egna skrivandet?
– Är det det för många tror du? Hoppas inte… Jag utgår ju bara från mig själv. Jag inbillar mig att det är mer tabu för kvinnor än för män att ägna sig åt något inåtvänt, dvs åt skapande, på det viset, där det inte finns direkt omsorg om andra herunterladen. Sen kanske många av de som trängtar efter att skriva samtidigt känner att de kan såra andra genom det de skriver, och att det hindrar dem.
– Jag har fått ta del av en hel del oro när det gäller just detta: vad ska andra säga, tänk om någon känner sig utpekad?

Själv har ändå Johanna Wistrand vuxit upp i en miljö som tar skrivandet på allvar, och som något naturligt, i akademikerstaden Uppsala.
– Mormor var författarinna, pappa jobbade i bokhandel och är poet, mamma undervisade i svenska och skrev läroböcker, min ena syster har bokhandel, skriver romaner och översätter från franska, berättade hon för Kjartan, tidigare i bokturnén.
Ändå var det lite motigt när hon skulle skriva boken.
– Jo, jag körde fast på så vis att jag drog ut på det hela, jag fegade i början, boken var ju ett helt år försenad. När jag väl satte igång med att arbeta på den, då hade jag stöd av skrivretreaten och fick jag fick mycket skrivet under fem dagar och på Skrivrum, på måndagarna där jag satt med andra och skrev på boken download sketchup for free.
Du återkommer flera gånger i boken till att du ville använda dina egna råd när du skrev den. Att släppa rädslorna, att få vara ”good enough”, till exempel.
– Usch, var jag så tjatig ang detta med egna råd… man är lite blind för sin egen text, till nästa bok får jag allt hyra in en redaktör! Å andra sidan ingår det i detta att vara just ”good enough” – att inte presentera något som är perfekt. Att genom det inspirera läsaren till att själv våga skriva en bok. Det var i alla fall så jag tänkte när jag såg bristerna i boken. Och håll med om att det är pedagogiskt :-)
– Jag spelade också mycket operamusik medan jag skrev, det gav mig energi och mod elster zertifikatsdatei herunterladen! För mig handlar det verkligen om mod att skriva, jag vet inte varför det är just så för mig.

Hur föddes idén till boken, att det skulle vara just fyra veckor?
– Det var tre år sedan idén föddes när jag klurade på en kurs med just det namnet, men så fick det bli titeln på en bok istället. Just fyra veckor tyckte jag kändes behändigt, jag ville inte att e-boken skulle bli för lång (eller för tjock, sedan när det blir pappersbok). En e-bok ska inte vara för lång tycker jag, utan man ska få känslan av tillgänglighet, enkelhet och till viss del snabbhet när det gäller just det formatet.
Vem riktar sig boken till? Kan alla bli författare?
– Den riktar sig till folk som är som jag, lite ängsliga och rädda för att skriva fast med en stark längtan entspannungsmusik download herunterladen. Alla kan bli författare till sina egna böcker, men inte alla kan bli författare utgivna på etablerade förlag, givetvis. Alla har något att berätta och alla har rätt att ta till hjälp om de känner att de inte räcker till helt och hållet som författare, t ex en medförfattare.
Johanna Wistrand är författarcoach och har det egna bokförlaget Multimanus. Hennes coachingprogram har två inriktningar – skönlitteratur och fakta/självhjälpsböcker/handböcker.
Du har kurser som är kopplade till boken. Men den är tänkt att kunna fungera separat också antar jag? Varför ska man gå kurs?
– Gissa om jag var nöjd när jag kom på att skapa grupper kring min bok. Dels får jag vara delaktig i hur den fungerar, dels får jag själv, indirekt, stöttning till att skriva. Varje vecka under telefonmötena uttalar vi ett mål för kommande vecka, inför nästa telefonmöte education cannot beed. T ex att skriva varje dag på bussen på väg till jobbet.
– Jag skrev boken mycket för min egen skull och jag har de här grupperna lite grann för min egen skull också.

– På den här kursen som heter ”Skriv varje dag i en månad” som jag tänker ha igång löpande, ingår min vägledning under telefonmötena, samt individuell coaching efter kursens slut, från mig. Här får deltagarna också chansen att bilda en egen grupp efter kursens slut: de kan fortsätta mötas i grupp över telefonen och de har ett forum att kommunicera på (en blogg som bara de har tillgång till).
– Det räcker inte alltid med att läsa en stöttande bok, man kan behöva människor omkring sig som stöttar också, och det får man här driver hp officejet 4630.
Vilken egenskap är viktigast för den som skriver, fantasi eller envishet/uthållighet?
– Absolut båda egenskaperna. Måste jag välja så får det bli envishet/uthållighet. Men utan fantasi kan det ju bli rätt trist läsning…

Du skriver i boken om att skapa en pavlovsk hund, något som triggar lusten och impulsen att skriva. Vilken är din pavlovska hund?
– Just nu är det en vit soffa som jag köpte nyligen av en god vän. En vit soffa invid bokhyllan, varifrån jag ser ut över hela rummet och ingången. Så fort jag ser soffan vill jag sätta mig där och skriva. Jag trivs egentligen inte att sitta vid bord och skriva. Det får i så fall vara när man skriver i grupp word for free. Det ska helst vara i soffa eller i en säng.
Alla dessa anteckningsböcker som du rekommenderar att man ska ha liggande i olika rum, i handväskan och så vidare, det låter som ett gott råd. Men hur håller du reda på materialet som samlas i dem, om det hör till ett och samma skrivprojekt? Har du någon rutin att t ex skriva in det på datorn med jämna mellanrum?
– Jo, jag brukar skriva in allt i datorn under fantasilösa, oinspirerade dagar då jag ändå vill skriva på något vis. Då blir det så att säga renskrivning.
– Sen tillåter jag mig att riva ut ur atneckningsböckerna och föra samman i mappar eller pärmar. Eller tejpa in från ”fel” anteckningsbok in i ”rätt” anteckningsbok download mieses karma for free.

”Man skriver på det sätt man skriver och det är lika bra att bejaka det,” skriver du. Men kan man inte utveckla/förändra sin författarröst, utan att för den sakens skull bli någon annan? Vad har du för tankar kring det?
– Jo så är det. Man utvecklas ju (förhoppningsvis) som människa och då förändras ju rösten. Man bejakar den röst man har just nu. Det är ju helt naturligt. Det skulle nog skorra falskt om man försökte använda samma ton och stil hela tiden fastän man kände att man hade förändrats.
– Jag såg på TV igår om den här irländska kvinnliga författaren som vunnit ett litterärt pris nyligen. Hon sa att hon skrev kubistiskt i början (hon jämförde med Picassos stilar: den otillgängliga kubism och den mer tillgängliga, naturliga blå perioden) men att hon höll på att utvecklas till att skriva mer naturalistiskt, rentav klichéartat, om jag förstod det rätt autobahn police simulator kostenlos herunterladen.

Har du funderat på en fortsättning, en del 2?
– Jag har fått förfrågan från mina kursdeltagare som följer boken att skriva en bok där de har stöttning varje dag i ett helt år och inte bara i fyra veckor.
– Jag kanske skriver en sådan bok nästa höst. Men just nu vill jag bara skriva eget, skönlitterärt.

Boken Skriv boken! finns att låna på elib och kan köpas på Multimanus.

Missa inte heller Johanna Wistrands blogg.

Vagt relaterade inlägg på Skriva.net:
Att driva svenskt förlag från Medelhavet – intervju med Ann Ljungberg
Filling the well
Artist dates – att hämta inspiration
Vad Louisiana lärde mig om skrivande
Jag reser till Prag med Julia Cameron

  En kommentar till “”En bok till alla som är lite rädda och ängsliga för att skriva, men har en stark längtan””

  1. tack för en bra blogg!
    Har själv gått skrivarlinje o uppskattar sidor som denna!

    emma

 Skriv en kommentar

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)

   
© 2022 Skriva.net Suffusion theme by Sayontan Sinha