I förrgår pratade jag med mina skrivarelever om Nobelpriset i litteratur. Det vi pratade om var just vad en författare behöver ha för att kvala till en nominering netflix filme auf fernseheren. Vi pratade om att det åtminstone förr i tiden kretsade mycket kring ideologi, som Alfred själv uttryckte det i sitt testamente: ”som inom literaturen har produceradt det utmärktaste i idealisk rigtning” – finns det kvar wo kann man kostenlos musik downloaden legal? Eller har andra faktorer tagit över?

Vi pratade om hur vanligt det är att litteraturpristagarna är författare som ytterst få har läst. Finns det inom Akadmien en motvilja mot folkkärlighet Download jawbreaker game for free?
Varje år, i mer än 100 år, har Nobelpriset i litteratur delats ut. Ändå är det, med årets pristagare inräknat, endast 11 kvinnor som fått priset…

Så gissa om jag blir glad när jag får höra vem som har vunnit årets pris hse app herunterladen. Inte bara kvinna, utan även en mycket läst författarinna! Doris Lessing, en författare som, enligt mig, lyckas vara både bred och smal på samma gång filme aus mediatheken downloaden.
Hon fick priset med motiveringen: ”den kvinnliga erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskningtinder gold.

Fyra böcker har jag själv läst av Doris Lessing och den som bevarats bäst i mitt minne är faktiskt inte ”Den femte sanningen/The Golden Notebook” (en bok som klassats som feministisk bibel) utan ”Giftermålen mellan zonerna tre, fyra och fem” (en bok som klassats som science-fiction) download orf tvthek. Nu var det några år sedan men jag upplevde boken som väldigt intressant samtidigt som det var lätt att följa med i historien. (Enligt en artikel i DN även en av Doris Lessings egna favoriter.)

Se även en intervju med Horace Engdal, där han själv formulerar sig ”Tillslut så besinnade vi oss och gav henne det pris hon skulle ha spotify podcasts.” En formulering som kan få mig att fundera en hel del…
SvD har en kort och frisk, riktigt humoristisk artikel om Lessings reaktion till priset download db travel cost app.

Vad har ni läst av Lessing? Vad tycker ni om årets Nobelpris i litteratur?

  2 kommentarer till “Nobelpriset och Doris Lessing”

 1. RAPPORT FRÅN DÅRHUSET

  Ännu ett politiskt nobelpris i litteratur. För några år sen gick priset till den för hela världen då okände, kommunistiske pajasen Dario Fo. Okänd för alla utom för den inflytelserike kommunisten och akademiledamoten Forsell. Sen var det kommunisten och radikalfeministen Elfride Jelineks tur. I detta fall kan man förmoda, att det var ständige akademisekreterarens påstådda fru, avhoppade F!-aktivisten Ebba Witt-Brattström, som låg bakom.

  Idag får radikalfeministen och f.d. kommunisten Doris Lessing priset. Iranska, uppvuxen i Afrika. Flera kraschade äktenskap. Utmärkt bakgrund för angrepp på den förtryckande, heterosexuelle, vite mannen. Men kan någon förklara en sak: Bara en kort stund efter det att pristagarinnan tillkännagivits, hade Wikipedia fullt färdiga artiklar med formuleringar som ”hon erhöll nobelpriset i litteratur 2007”. Finns det telepatiska förbindelser mellan Svenska Akademien och Internet?

  Lämpligt nog gav programmet OBS i P1 plats idag åt ett långt och förvirrat föredrag av genusvetaren och råfeministen Vanja Hermele. Beställt av Svenska Akademien? Ni kan höra det i repris kl. 20.45.

  Flera rapporter från dårhuset:

  http://www.solna.se/templates/Page_solna_submenu____29069.aspx
  http://www.nummer.se/Templates/Review____5399.aspx

 2. Skulle man enbart dela ut priset till författare som aldrig varit politiska på något vis, då skulle nobelprisutdelningen bli oerhört skral.
  Och angående Dario Fo, så hade flertalet av hans pjäser satts upp på scener runt om i Sverige långt innan han fick nobelpriset. Säg den skådespelarintresserade som INTE hade läst honom?
  Ja, och vad gäller wikipedia och alla andra ställen online – det går väldigt fort att uppdatera, det finns människor som ser det som en sport att göra saker snabbt, att vara först… Artiklar om Doris fanns det tidigare, att lägga till några rader om Nobelpriset tar någon minut – voilá.

 Skriv en kommentar

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)

   
© 2022 Skriva.net Suffusion theme by Sayontan Sinha