I flera av de seminarier jag gått på under Bokmässan har temat om att använda sitt eget liv i sitt författande återkommit. Jag skrev tidigare om Ulf Stark som hittade på en fiktiv karaktär och infogade den i sin familj. I ett annat seminarium talade Birgitta Stenberg, Ann-Charlotte Alverfors och Kim Kärnfalk om att skriva självbiografiskt, och i ytterligare ett möttes Hanne Ørstavik och Sara Stridsberg under rubriken ”Författaren i verket” holiday calendar 2020.
Som Sofie påpekat handlar det tyvärr ofta om att marknadsföra den egna boken, men dessa seminarier tog ändå upp intressanta frågor, som jag ska försöka sammanfatta.

Biografipanelen
Ann-Charlotte Alverfors, Kim Kärnfalk och Birgitta Stenberg samtalade om att skriva biografiskt 3d models to download. Moderator var Anna Lytsy.

Moderator Anna Lytsy frågade biografiförfattarna om skillnader mellan det levda livet och det skrivna.
– Det skrivna blir endast ur en synvinkel. Hur självbiografisk man än är finns det människor som kan säga att det inte är riktigt, sa Birgitta Stenberg.
Hon brukar ändra yrke, yttre egenskaper och kläder på karaktärer som hon hämtar ur verkliga livet för att de inte ska känna igen sig where can I download audiobook for free.
– Klargörandet av skeendet runt omkring oss är det som är det viktiga, sa hon.

– En enkel skillnad är att det levda livet försvinner medan det skrivna blir kvar. Nästan alla skriver självbiografiskt på ett eller annat sätt, det som skiljer är sättet man döljer det på. Författaren finns alltid med någonstans, sa Ann-Charlotte Alverfors java voor mac downloaden.
Hon ser ingen egentlig skillnad i arbetssättet mellan skönlitteratur och biografi, möjligtvis har hon jobbat mer med språket i skönlitterära verk, för att det behöver anpassas till det som berättas.

hannesara.jpg

Sara Stridsberg sa att hon kände sig manad att synliggöra ett berättarjag i Drömfakulteten, boken hon skrivit om Valerie Solanas liv imovie herunterladen windows.
– Jag upplevde ett så stort gap mellan den trygga skrivarpositionen och det jag skrev om, så jag skulle ha känt mig oärlig annars, sa hon.

Hanne Ørstavik hade skrivit åtta romaner, och ställde sig själv frågan varför hon skulle skriva en till, vad det skulle ge henne.
– Jag frågade romanen vad jag kan använda den till, vad den kunde göra för mig spiele kostenlos downloaden mädchen. Då måste jag också möta romanen. Men det är inte mitt biografiska jag som finns med i Kallet.
Hon är heller inte rädd för att någon ska tro att det är hon, säger hon.

Förutom Ulf Stark var samtliga författare som talade om att skriva utifrån sitt eget liv kvinnor. Könsperspektivet återkom också i samtalen apple nachrichten herunterladen.
– Det är tabu för kvinnor att skriva nära sig själva, sina kroppar och sina liv, sa Birgitta Stenberg.
Det är något Kim Kärnfalk, en gång stjärna i dokusåpan och gruppen Friends, fått erfara. Nu skriver hon på sin självbiografi, men hon har alltid varit öppen med sitt privatliv, inte minst sin sexuella läggning som bisexuell.
– Jag lever under dödshot downloaden bücher kostenlos. Det gör mig ledsen och rädd. Men det är viktigt att få vara precis som man är, sa hon, och tillade:
– Ibland är jag först en läggning och sen en person i vissa journalisters ögon.
Birgitta Stenberg ser ett mönster där kvinnan ska hållas nere.
– Hon ska inte ha den där friheten.
Samtidigt har hon fått väldigt god respons på sina böcker ccleaner download kostenlos.
– Det är så många som säger ”jag har haft det precis likadant! …bara inte lika mycket, förstås”, sa hon och skrattade.
Hon framhåller det självbiografiska begreppet som något som kommit att gälla främst kvinnor.
– När det gäller män heter det inte självbiografi, då heter det något annat eftersom självbiografi inte anses fint Download video from ard mediathek mac.
Här kan man dra en parallell till benämningen chic lit. Som Kajsa Ingemarsson sa på det seminariet, varför inte nöja sig med det helt adekvata ordet ”roman”? Nej, handlar det om kvinnor som skriver för kvinnor etiketteras böcker på ett nedsättande sätt.

För Ann-Charlotte Alverfors var det naturligt att skriva om sitt liv.
– Jag kände från början att det är en kollektiv gärning. Jag är en småbarnsmamma från Småland, och anses inte särskilt värdefull i andras ögon. Jag såg skrivandet som en revansch. Det fanns så många fler som jag.
– Jag vänder mig mot människors sätt att definiera en som något som är fullständigt fastspikat. Livets match har många ronder, sa hon.

 Skriv en kommentar

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)

   
© 2022 Skriva.net Suffusion theme by Sayontan Sinha