Jonas Hassen Khemiri
Vi är många som bär med oss litteraturen vi läste under skolåren, oavsett om vi upplevde klassikerna som valts ut åt oss som stora läsupplevelser eller som smått skräckfyllt påtvingat läsande utan synbar relevans för oss herunterladen.
Jag tror att de böcker vi läser som unga till viss del kan forma vårt förhållande till litteraturen, vår världsbild och vår framtida läs- och kanske även skrivlust dosbox. Därför är det viktigt att böckerna väcker något hos ungdomarna som läser dem.
Under åren 1985-1995 togs litteraturserien Alla tiders klassiker fram av Kulturrådet magister app downloaden windows. Den består av 100 titlar som finns tillgängliga för grund- och gymnasieskolan i billiga klassuppsättningar. Det är till stor del dessa böcker dagens skolbarn får läsa plus.aok.de/inhalt/bonusprogramm herunterladen.
– Det finns många bra böcker i den första serien, säger Jonas Hassen Khemiri, framgångsrik författare med boksuccéerna Ett öga rött, nyligen filmatiserad, och Montecore bakom sig download powerpoint design.
Han är en av medlemmarna i den referensgrupp som ska ta fram 50 nya titlar till serien. De ska vara ett komplement till de 100 första.
– Böckerna är väldigt västerländskt orienterade schneller downloaden bei steam. Det finns en icke-vit författare, det är en väldigt stor övervikt på döda vita män. Vårt uppdrag att ta fram 50 nya titlar för att jämna ut balansen windows live essentials.

Jonas Hassen KhemiriPå ett seminarium på Bokmässan berättar Jonas Hassen Khemiri att han kände sig påtvingad att läsa i skolan, och tyckte inte så mycket om det 3d filmeen. Men en gymnasielärare uppmanade honom att formulera sig kring varför han inte tyckte om en bok.
– Det känns nästan lite smutsigt, att våga göra det google maps map download android. Att våga ta sig ton mot Dostojevskij och säga att det är ett lite töntigt slut.
– Läraren började förhöra mig kring varför jag tyckte vissa böcker gjorde mig irriterad, och han öppnade upp möjligheten för mig att föra ett samtal kring klassikerna youtube mp3 dateien herunterladen.
Efter det började han läsa böckerna med mycket större glädje, berättar Jonas.

Referensgruppen möts ungefär varannan månad. Då har de läst ett antal böcker och diskuterar, väger dem fram och tillbaka, bråkar och pratar om böcker, berättar Jonas.
– Vi har egentligen ett omöjligt uppdrag. Vi ska välja böcker som funkar i skolan, som har klassikerstatus, och gärna böcker som har ett så kallat icke-västerländskt perspektiv.
Han vill slå hål på myten om att skollitteratur alltid ska vara lustfylld och uppbyggerlig.
– En grej som jag tycker är häftig är vad som händer om man på nåt vis gör en bok farlig. Jag hade en läsare som försökte få sin lillebror, som inte läste böcker alls, att börja läsa mina böcker. Jag sa att hon skulle säga till honom att han absolut inte fick läsa boken, att den är full av rasism och förstör hans språk. Hon gjorde det och lät den ligga framme.
Lillebrodern hade läst boken, men han hade stoppat tillbaka bokmärket på fel ställe, och ville inte erkänna att han hade läst den.
– Jag tror det är väldigt viktigt att inte bara välja det som är tryggt. Litteraturen måste vara så många mer saker än bara lustfylld. Den kan vara otroligt provocerande, läskig, smärtsam… Man måste vara beredd på att texter kan vara sjukt farliga om man inte hanterar dem på rätt sätt.
Ett exempel på en sådana bok som han själv gärna skulle vilja se fanns med bland de 50 nya klassikerna är Anthony Burgess ”A clockwork orange”.
– Eller varför inte Lolita, det är en av mina favoritromaner alla kategorier, säger Jonas Hassen Khemiri.

 Skriv en kommentar

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)

   
© 2022 Skriva.net Suffusion theme by Sayontan Sinha