Novellkurs med Jan Sigurd

Fridhem välkomnade mig åter med sedvanlig blandad molnighet ios 12 voor ipad. Men vad gör det i en sådan härlig miljö. Kreativiteten sitter i väggarna här, och det var med stor förväntan jag begav mig till introduktionsmötet i måndags morse children's movies for free. Det är tio kurser på plats här på Fridhem den här veckan, och en i Prag. Pragkursen är samma skrivarkurs som jag anmälde mig till för två år sedan, men som då blev inställd för första gången på grund av för få anmälningar century gothic.
I år går jag novellskrivarkursen för Jan Sigurd. Han är, som många säkert känner till, en etablerad författare, och har hållit i ett otal kurser här på Fridhem och på andra skolor samsung contacts. Under terminerna undervisar han på Lunds universitet.

Han har talat mycket om skrivande och textuppbyggnad, mindre om vad som gör novellformen speciell herunterladen. Men det kommer nog.
Förmiddagspassen är teoripass då han gått igenom begrepp och grepp som anslag, framåtrörelse, tidspress, fara/hot, motstånd, fallhöjd, vanitas och punktum die sims 1 herunterladen kostenlos.
Det finns två sorters noveller, berättade han. Den första exemplifieras av Tjechov, och kan sägas utgöra ”en skiva liv”, det vill säga ett utsnitt ur ett händelseförlopp Download wordpad for free german windows 8. Den andra, med Maupassant som företrädare, är ”den komponerade novellen”.
– Det är ett psykologiskt förlopp ur vilket man kan extrahera en filosofisk konklusion, sa Jan Sigurd herunterladen.

Vi har också gått igenom skrivandets tre faser, och vikten av att inte censurera sig själv i den första skrivfasen. Detta är förstås inga nyheter för mig, men nog så viktigt att få bli påmind när man knappt skrivit några kreativa texter på ett år from mediathek.

På eftermiddagarna har vi textgenomgångar. Hittills har vi fått två uppgifter:
1. Skriv en monolog i jag-form utifrån en person som är så långt ifrån dig själv som möjligt download samsung galaxy a40 images. Ca 1 sida med 1,5 i radavstånd.
2. Beskriv ett minne av när världen krängde till. Jag-form, ca 1,5 sidor.

Det är den andra av dessa texter jag kämpar med nu, och jag är långt ifrån nöjd. Efter att ha gått mängder av skrivarkurser de senaste åren, där man ständigt får skriva om viktiga minnen, känns det som att förrådet är uttömt. Åtminstone att jag har skrivit om de saker jag vill skriva om. Så jag fick gräva djupt innan jag hittade ett minne som kunde passa. Det lär vara rätt långt ifrån de övrigas minnesbilder.

Novellkurs

Fler foton från Fridhem

  3 kommentarer till “Novellskrivarkurs på Fridhem”

 1. Vad jag är avundsjuk på dig, Lotta. Jag gick novellkursen för ett par år sedan. Som vanligt när det gäller Fridhemskurserna så är det samma sorgsenhet när det är över som när man har läst ut en bra bok, att man inte har den oläst ;) Men jag kan se fram emot en rolig filmmanusvecka på Fridhem om ett par veckor. Hoppas att det fortfarande är blandad molninghet då, på dagarna, men finfina kvällar.

  Hälsa Sigge så gott!

  /AC

 2. Ja, det är precis så. Nu är jag som tur förberedd efter att ha varit här tidigare, men för förstagångsbesökarna kan det vara snudd på traumatiskt att lämna Fridhem. Att få en fristad under en vecka där man helt kan ägna sig åt det man älskar, för att sedan lämna det och återgå till vardagen, kan vara en omtumlande upplevelse.
  Torsdagskvällen, som just är till ända, är kulmen på veckan, och jag har haft en mycket trevlig kväll. Liksom tidigare år avslutades den tillsammans med personalen, den här gången förstärkt av Navid Modiri och Gudarna (tack för skumpan!). Mycket trevligt!

  Jag hoppas och tror att du får ännu en härlig Fridhemsvecka! Önskar jag hade tid och råd att återvända ännu en gång i sommar.

 3. Hej!

  Kul att se att du också varit på Fridhem. Jag gick Sigurds novellkurs -05. Var även där i år, men gick ingen kurs. Var med som ”bihang” och tillbringade dagarna med att sitta och skriva heltid på rummet. En oerhörd lyx.

  Fantastiska bilder!

  mvh

  Rbrt

 Skriv en kommentar

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)

   
© 2022 Skriva.net Suffusion theme by Sayontan Sinha