herunterladen

Jag skulle vilja fråga om någon har använt sig av en professionell lektör någon gång, och om det uppfattades som en bra investering? Jag slåss dagligen mot dåligt självförtroende och skulle en gång för alla vilja veta om det jag skriver är bra hörbücher downloaden warez. Kompisar som läser ger ingen som helst konstruktiv kritik, och nivån i den skrivarcirkel jag är med i är väl.. samma. Tips? Skicka in till förlag – njae. audible audiobooks can be downloaded. SÅ bra på att skriva är jag inte.

  12 kommentarer till “Professionell lektör?”

 1. Jag har inte anlitat en professionell lektör, men vill ändå kommentera det här med att få och ge konstruktiv kritik. De skrivarkurser jag har gått som varat en längre tid har fungerat bra för att få konstruktiv kritik och inte bara snälla ord, tycker jag. Jag tror det handlar om att hitta människor som har samma seriösa inställning till skrivandet, och verkligen vill veta vad som fungerar mindre bra i en text, och är beredda att berätta detsamma om din egen text.
  Hur länge har du varit med i din skrivarcirkel?

  Nu skriver jag i och för sig mest kortare saker, och skulle jag skriva något längre med avsikt att skicka till ett förlag skulle jag nog anlita en lektör innan jag skickade in det.
  Men även lektörer har ju sin smak, så någon absolut dom över ditt skrivande tror jag inte du kan få den vägen, möjligen om du gör några uppenbara klavertramp eller använder någon konstig formulering du bör tänka på. Om du beslutar dig för att anlita någon vore det intressant att få höra om dina erfarenheter.

 2. Jag är avskräckt av kostnaden! Nog för att jag vet att det tar tid, oh ja, men ändå.. Om man sitter med en roman, ca 150-170 sidor = massa pengar för ett utlåtande. Jag vill gärna höra om någon gjort det och vad de tyckte!

  Finns det ingen bra läsare du kan vända dig till? Behöver ju inte alltid vara en som skriver själv, men som man vet är bra på att läsa böcker och sen inte bara säger ”den var bra” efteråt :)

 3. Jag har aldrig anlitat en professionell lektör och vet inte om jag skulle välja att göra det som första alternativ, då detta är relativt dyrt. Jag har däremot gått Litteraturvetenskapskurser på Universitetet, där stor del av poängen lades vid att ge konstruktiv kritik – så via kurser på högskolor kan man få lära sig ge och ta kritik.

  Jag skulle gärna läsa igenom något du skrivit och ge lite respons, som del i min nuvarande utbildning. Så småningom vill jag arbeta inom förlagsbranschen och anser att läsa exempelvis manus, lyrik och prosa ingår i förberedelserna inför mitt framtida yrke.

 4. Jag håller med om att det blir dyrt om man bara får en A4-sida med ett utlåtande som resultat. Kika runt och se vad olika lektörer erbjuder, det är stor variation mellan priserna och vad man får för tjänsten.

 5. Hm…
  Varför är det alltid så att vi hela tiden måste ha någon annan som ska bedömma hurvida vi är bra eller dåliga.
  Jag tvivlar starkt på att någon annan verkligen kan avgöra min personliga kvalité.
  Det som tilltalar den ena missbehagas av den andra.

  Lita på dig själv och att du är en fullvärdig kritiker.
  Det finns alltid människor som känner, tänker liknande som du….skriv för dem och dig själv förstås !!
  Du är unik.
  Det finns ingen annan som kan vara du så bra som du själv…:)

  Lycka till….

 6. Jag vill föreslå dig att kontakta Isabella Mendrix, författare och poet. Hon har en lektörstjänst jämte sin privata Lyrikskola och hon har gott rykte, fast hon inte alls gör någon reklam om sig. Hon lät också har varit redakör i Sourze för poesi & litteratur och har journalistisk bakgrund. Men *kvalitet* är allt hon gör, säger ryktet. En varm människa, och sånt är viktigt när man skriver. Hon är lyhörd och bar på att förklara så man verkligen förstår. Mendrix anses vara suverän på det här och de som haft henne är mer än nöjda. Hon ger 100% och är väldigt billig, jämfört med de lektörstjänster jag läst om.
  Skriv till henne och fråga mera, man är alltid välkommen att skriva till henne och får alltid så trevliga, personliga svar! Hennes mejl är: isabella@mendrix.se

 7. Hej!
  Jag har använt mig av tre s.k professionella lektörtjänster för samma manus. Mycket intressant.
  Den första lovordade manuset, tycket det mesta var bra: Dialog, miljöskildringar, story, tempo etc och gratulerade till ett bra manus. Den andre gav tummen ned och ansåg att det mesta var kass. Den tredje var varken kall eller varm. Det hela gjorde mig naturligtvis förvirrad. Visst kan man be om råd men det viktiga är nog att tro på sitt eget material.
  mvh
  Christer

 8. Eftersom jag själv är lektör och tillika skribent är detta med att låta andra ge feedback på ens manus en fråga som engagerar mig. Jag håller med Magnus i delar av hans inlägg. Smaken är olika. Inte ens en storsäljare faller alla på läppen. Sen är det intressant att se om kritiker/läsare reagerar på samma saker. Framförallt tycker jag att man ska se feedback som ett sätt att komma vidare och reflektera kring sitt eget skrivande, snarare än som en utvärdering av en speciell produkt. I rätt händer kan ditt manus bli årets bäst säljande bok, i någon annans händer kanske det inte når fram till tryckpressarna. Hela den här diskussionen mynnar ut i ett filosofiskt dilemma. Finns det någonting som är vacker för alla?

  De allra flesta bokförlag arbetar på det sättet att om en lektör gör tummen upp för ett manus, låter de nästa läsa det och först när två eller fler har gett sitt gillande kan det eventuellt bli tal om att inleda ett samarbete som så småningom resulterar i en utgivning. Att få motstridiga signaler är något man som författare måste vänja sig vid. Ibland vet författaren bäst, ibland har någon annan sista ordet.

 9. Min kompis anlitade Mendrix och han blev skitnöjd. Värt pengarna, sa iaf han. Han fick ca 7 A4 sidor utlåtande (tror jag) som äv innehöll goda råd, förslag men det varierar väl. Hon trodde på honom. Flera förlag har därefter varit skitnära att ge ut hans roman och han har många förlag kvar att prova så antagligen har Mendrix ganska bra öga det där. Senast var adressen dit
  http://www.mendrix.se/lektor.html om nån är intresserad. I alla fall ett tips.

 10. Hej,

  Jag är verksam som författare och lektör, och jag menar att författaren alltid vet bättre än någon annan vad som är riktigt utvecklingsbart i sin egen text.
  Men en lektör kan ger respons på hur manuset uppfattas utifrån, vilket kan vara till hjälp i det fortsatta arbetet med manuset.
  Om man kan ha nytta av en lektör eller inte beror på var på var man befinner sig i sitt skrivande. Man kan få nya perspektiv och utvecklas av att låta andra kommentera manuset, men ibland skriver man bättre ostört.

  För den som är intresserad av min lektörstjänst är adressen:
  http://www.ceciliawallin.com

 11. Surfade på den omtalade Isabellas Skrivkonstsajt både i förra veckan och idag. Tänkte tipsa ev intresserade skivarvänner om att det från och med idag utannonseras ganska stor rabatt där på just lektörstjänsten – just nu!/ Ciao!

 12. Hej!

  Jag skriver en självbiografi, snart klar med den. Vill få ut den i bokform, men vill gå via en Lektör för på så vis veta om mitt manus är tillräckligt bra för att ges ut.

  Min ekonomi är inte fet, så jag undrar om det finns någon billig och bra Lektör som både kan gå genom manuset och hjälpa till med utgivningen?

  Mvh Anita

 Skriv en kommentar

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)

   
© 2022 Skriva.net Suffusion theme by Sayontan Sinha