Brevpapper väljer vi med omsorg, varför inte också skrivblock? Ett fint brevpapper när du skriver brev signalerar till mottagaren att du tycker hon eller han är viktig, och förtjänar den omsorg som ligger bakom det noggranna valet av papper. Du har lagt ner tid och pengar för att hitta något fint för att göra personen glad.
Varför skulle det egna skrivandet vara annorlunda? Vad ger du för signaler till dig själv om du skriver på papper av dålig kvalitet, fula block eller rent utav lösa blad och sedan kanske inte håller ordning på dem? Det är något jag funderat på. En hypotes är att skrivandet i längden skulle bli bättre om du är mån om att det du skriver på och i är hållbart och vackert. Förutsatt att du över huvud taget skriver på papper alltså – det finns ju de som alltid skriver rakt in i datorn.

Därför såg jag mig omkring i hyllorna font download for free. Vilka block har jag själv använt, och hur upplevde jag att skriva i dem?
Nästan alla var i A5-format, eller något som låg nära det i storlek. Det beror främst på att jag vill kunna få plats med blocket i handväskan.

Vad använder du för skrivblock? Mejla mig ett foto och några rader om blocket och hur det fungerar för dig, så presenterar jag det här i bloggen!

Här kommer en högst ovetenskaplig och subjektiv genomgång av några av mina skrivblock, främst för att jag ville få klart för mig vad som fungerar bäst för mig. Men kanske kan någon annan också ha glädje av den.

1 apps samsung qled. Enkelt stenogramblock
100 blad, linjerade i rött. Norpat på jobbet.
Fördelar: Gratis, slit-och-släng, du behöver inte tänka på om du slösar papper.
Nackdelar: Man ska inte sno kontorsmaterial på jobbet. Just för att det är slit-och-släng känns det skrivna inte beständigt. Att spiralen sitter i papperets överkant gör det knepigt att skriva på båda sidor av papperna. Man tappar bort åt vilket håll man är på väg. Det blir oöversiktligt. Linjeringen är för bredrandig.
Mitt skrivande i blocket: De här blocken har jag använt för att jag har råkat ha dem till hands. Oftast blandas små personliga noteringar med anteckningar från jobbet. Det gör att det är snudd på omöjligt att hitta det man skrivit utan att först gå igenom en massa irrelevanta anteckningar aus soundclouden. Men det har ändå varit bra att ha dem – bättre något att skriva på än inget alls.

2. Block från Fridhems folkhögskola
50 blad. Olinjerat. Kostade 30 kronor.
Fördelar: Bra kvalitet på papperet – tjockt och slitstarkt. Tunt och lätt att ta med sig. Ett olinjerat block kan man få plats med mer i, eftersom man själv kan bestämma hur tätt det ska vara mellan raderna och hur stort man skriver. Dessutom är blocket associerat med något positivt – den kreativa kursveckan på Fridhem.
Nackdelar: Tar snabbt slut. Den i och för sig fina ryggen är lite opraktisk, eftersom arken kan lossna herunterladen.
Mitt skrivande i blocket: Ofta inspirerat. Det här är ett block jag tagit med mig på resor, på fik, på tunnelbanan. Stort plus för det behändiga formatet.

3. Exklusivt handgjort block från paperblanks
64 blad, svagt linjerade. Handbundet. Syrafritt papper. Kostade runt 150-200 kronor. Köpt i Seattle.
Fördelar: Det här är verkligen att ta sitt skrivande på allvar. Det högkvalitativa papperet går att bevara länge. Blocket är linjerat, men linjerna är så svaga att man kan strunta i dem om man vill. Väldigt vackert herunterladen!
Nackdelar: Visst, det är bra att ta sitt skrivande på allvar, men ett sådant här block kan få en bromsande effekt på mig. Jag får högre krav på mitt skrivande och vågar inte ta ut svängarna eller skriva nonsens.
Att blocket är köpt utomlands och kanske svårt att få tag på här hemma är också en nackdel. Likaså priset.
Mitt skrivande i blocket: Jag försökte komma förbi den där spärren som sa att jag måste skriva bra genom att använda blocket för flödesskrivning. Det gick bra såtillvida att jag nästan fyllt blocket, men när jag tittar igenom det vet jag inte om jag fått ut något av det. Jag använde det främst under en resa i USA, och mycket av det skrivna rör sig kring upplevelser och tankar jag hade på resan. Hittar få saker som skulle kunna vara användbara.

4 cinex serien herunterladen. Svart block med egen framsida: Writer’s Block
Ca 150 ark, olinjerat. Tyginbundet. Jag fick det här blocket på jobbet, minns inte varför. På framsidan har jag tejpat fast ett vitt ark med mitt namn och texten Writer’s Block.
Fördelar: Olinjerat är bra. Många sidor. Hårda pärmar gör att det inte går sönder i handväskan.
Nackdelar: Tungt. Fult försättsblad som jag rivit ut. Svårt att öppna helt utan att knäcka ryggen. För kritvita papper – avskräckande. Mitt försök att ironisera på omslaget var inte så lyckat. Ironi passar dåligt ihop med kreativt skrivande gpx consisted ofing tomtom.
Mitt skrivande i blocket: Har bara använt 10 sidor än så länge. Det är diktutkast och skrivövningar.

5. Block med blommor
Ca 160 blad. Hårda pärmar, tunna linjerade ark. Kostade 20 kronor.
Fördelar: Räcker länge – många sidor. Bra med hårda pärmar som skyddar arken. Bra med stor ringpärm som gör det lätt att öppna. Billigt! Kostade bara 20 kronor på Hemköp (utförsäljning). Och ganska fint, tycker jag. Blomteckningarna fungerar för mig som en metafor för skrivandet i dess olika stadier.
Nackdelar: Tunt papper prezi mac. Tar rätt stor plats i handväskan.
Mitt skrivande i blocket: Det här är det block jag skriver aktivt i nu, och jag tycker det fungerar bra. Här finns många diktutkast. Mitt skrivande fungerar ofta så att jag börjar i ett block och sedan efter ett tag skriver in det jag skrivit i blocket på datorn. Därför är det inte superviktigt att blocket håller hög kvalitet – det skrivna kommer ändå att förändras efter det att det lämnat papperet.

6. Block med vågformat mönster
Det här blocket köpte jag också på Hemköp innan jag upptäckte att blocken med blommönster fanns firefox mac downloaden. Det är likadant som blomblocket förutom utseendet på pärmarna, och kostade också 20 kronor.
Fördelar: Hårda pärmar, många sidor.
Nackdelar: Se ovan. Men dessutom tycker jag inte särskilt mycket om mönstret, som är för rörigt och ger ett hårt intryck.
Mitt skrivande i blocket: Har inte använt det.

Någon slags slutsats
Ja, det är viktigt för mig hur blocket jag skriver i ser ut. Ett tilltalande utseende vid första anblicken är en förutsättning, men sedan spelar sådant som linjering och tjocklek också in, samt hur lätt blocket faktiskt är att använda.
Det är inte nödvändigtvis det mest exklusiva och hållbara blocket som fungerar bäst. Jag tycker om att variera mig, och att därmed också lätt kunna hitta block från olika perioder, eftersom de skiljer ut sig i hyllan diabetesdagboek downloaden.

  5 kommentarer till “Vad använder du för skrivblock?”

  1. Intressant text. Fast jag hör nog till de som skriver på baksidan av räkningar och dylikt (helst obetalda). Sedan, om det är bra, skriver jag rent det på datorn. Lite dyrare block skulle jag nog ha svårt med. Man vill ju inte slösa bort sidor…

  2. Jag är nog lite papperssnål och skriver på baksidan på utskrivna manus. Har ingen direkt ordning, vet bara var jag har det som gäller just för stunden. Skriver på allt när jag får en idé. Tv-tidningen, nån reklamlapp, på vilket papper som helst. Sen skriver jag in det i datorn så fort jag kan och slänger anteckningen.

    De block (vanliga kollegieblock) jag använt och gjort anteckningar i på kurser och annat har jag absolut ingen ordning på. Jag har aldrig köpt en sån där fin anteckningsbok. Tycker inte riktigt det behövs, men det gör det kanske…

  3. […] Så här skriver signaturen Snigel om skrivblock: Jag använder helst olinjerade block, vilket båda dessa är. Billiga, inget block har kostat över 40 kronor, och jag skriver med den penna som finns till hands. […]

  4. Ett miniblock som får plats i bakfickan. Måste alltid ha det tillhans för att skriva ner det som pockar på uppmärkamhet. Och på skrivbordet ett lite större, linjerat med riktigt hårda pärmar så att det går bra att skriva.

 Skriv en kommentar

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)

   
© 2022 Skriva.net Suffusion theme by Sayontan Sinha