Sedan jag började skriva har jag läst många böcker om hantverket. Det är min nyfikenhet på hur etablerade författare bär sig åt när de skriver, som gör att jag gärna läser den genren Download dws app. En del fungerar som uppslagsverk, andra har jag inte haft något utbyte av i efterhand medan några har blivit inspirationskällor. Förra året skrev Elizabeth George en bok om sitt skrivande och mitt bibliotek – Bromölla – beställde boken åt mig herunterladen. Jag fick första tjing när den anlände!

Boken är uppdelad i fem avsnitt.

  1. Hantverket – en överblick
  2. Grunderna
  3. Tekniken
  4. Skrivprocessen
  5. Exempel och vägledning

Hantverksdelen ger en insyn om hur George gör angående miljön och inramingen av en berättelse herunterladen. Delen om grunderna handlar om hur man går vidare med en idé och vad man ska tänka på när det gäller dialogen, rösten, scenbilden och intrigen. Tekniken tar upp bland annat det där med lösa trådar medan skrivprocessen listar saker som att ha klister i baken och om passion och anlag för skrivandet collagen vorlagen kostenlos herunterladen. I den sista delen ger George tips på hur hon går till väga med förarbetet, hur hon bär sig åt med miljöerna och hur en vanlig arbetsdag ser ut download geogebra online.

Jag tror att boken skulle kunna fungera i en skrivarcirkel. Med de olika avsnitten i ”Grunderna” som lektionstema. Faktum är att jag har funderingar på att starta ett Skrivarkollektiv som kallas för ”Fokus” och där vi i så fall kommer att ha ”Skriv på!” som handbok need for speed underground 2 pc downloaden.

Elizabeth George, som inte är engelska vilket jag alltid har trott, ger många tips som jag kanske egentligen redan visste men de klargörs i boken på ett tydligt sätt iphone apps ride. Dessutom finns där många exempel på böcker som är läsvärda både i sig och med tanke på de detaljer som George påpekar. Resultatet av att ha läst boken är bland annat en lista med tio böcker som jag ska låna på biblioteket amazon music herunterladen rückgängig.

I boken bjuder författaren på praktiska saker som listor, förarbete, faktainsamling, persongalleri och massor av annat. I ”Checklista på personer” finns punkter som ”gångstil” och ”ambitioner i livet” – saker som jag själv aldrig funderat över när jag skriver så att fingertopparna blöder icloud herunterladen windows 7.

Vad säger E George på frågan om vilka som kan skriva? I kapitel 21 – Slutord – skriver hon följande.

”Det här brukar jag tala om för mina elever första dagen när jag påbörjar en av mina skrivarkurser:
Era böcker kommer säkert att bli utgivna om ni har tre egenskaper windows 10 mail app. Begåvning, passion och disciplin.
Era böcker kommer antagligen att bli utgivna om ni har två av dessa tre egenskaper: antingen en kombination av begåvning och disciplin eller en kombination av passion och disciplin.
Era böcker kommer möjligtvis att bli utgivna om ni varken har begåvning eller passion men ändå disciplin. Gå bara till närmaste boklåda och välj ut ett par ”framstående” titlar så kommer ni att förstå vad jag menar.
Men om det enda ni har är begåvning eller passion, om det enda ni har är begåvning och passion, då kommer era böcker inte att bli utgivna. Det är mycket stor risk att ingenting ni skriver kommer att bli utgivet. Och om ni mirakulöst nog får en bok utgiven kommer det antagligen aldrig att hända igen.”

Boken är bra. Den är en av de bästa jag har läst om hantverket. De två andra som toppar min lista är ”Om konsten att läsa och skriva” av Olof Lagercrantz (’Skrivandet är ett medfött behov”) och ”Att skriva. En hantverkares memoarer” av Stephen King (inte min favoritförfattare men boken som tar upp skivandet, gillar jag).

Inspirerad av Elizabeth George ska jag plocka fram min deckare som jag skrev för två år sedan. Läsa igenom den, sätta fast klister i baken och sedan redigera. Fast först väntar förarbetet!

  2 kommentarer till “”Skriv på! En handbok i skrivandets konst””

  1. Hej! Roligt att läsa er blogg om litteratur. Tips om helt nya Östergrens ”Gangsters” och Greiders ”56 politiska dikter”. Bra med ämnesbloggar, tycker jag. Skriver själv koncentrerad på ett ämne, musik. Men halkade in på litteratur när jag såg rep om Östergrens ”Gentlemen” vs ”Gangsters”. / Bästa hälsningar, Lorre

  2. […] prioritera det. Petras utmaning gav mig en spark i baken. Dessutom läste jag ganska nyligen ut Skriv på! av Elizabeth George och den är verkligen fullspäckad med idéer och inspiration om man älskar […]

 Skriv en kommentar

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)

 
© 2022 Skriva.net Suffusion theme by Sayontan Sinha