Gamla gubbar med knarriga röster. Anna Lena tror först att det är ett skämt och att gubbarna driver med sig själva och med bilden av att äldre människor ska vara gubbiga och knarriga, men upptäcker ganska snart att det alls inte är något skämt. De är sådana. På riktigt.

Lars Gustafsson läser ”Vem bryr sig om en gammal barometer?”, en dikt som är från 1913 (tror jag, den är så gammal att jag inte kan hitta någon information om den på nätet). Det är en villanella, Lars Gustafsson tycker mycket om villanellor.

Det är också Fröding, det är också Karlfeldt, det är också Rilke.

Fredrik Lindström försöker några gånger få igång lite intressanta diskussioner om form och formlöshet idag, men gubbarna nappar inte utan gaggar på, hopplöst fast i modernismen.

Det blir uppläsning efter uppläsning med darrande stämmor.

”Unga tycker inte om att rimma?” lägger Fredrik Lindström ut som en fråga till sina samtalspartners, men han får inget gehör för sin fråga bland de andra utan tvingas försöka svara på den själv:
”Ibland skapar begränsningar möjligheter.” Och ”Det är synd att man ser så lite rim i den nya poesin,” resulterar den reflektionen i.

”Och nya lyriker intresserar sig för de gamla greppen. I dödsannonserna och scenpoesin möter formlösheten motstånd. Kanske är det som T. S. Eliot sa att ingen vers är fri för den som vill göra ett gott jobb?” står det beskrivet i seminarieprogrammet.

Först när det är åtta minuter kvar kliver moderatorn in och ställer frågor för att få in gubbarnas uppläsningar i ett vidare perspektiv.

”En dikt har ju alltid en form och ett innehåll. Du kan ju inte enbart ha en massa innehåll…” avslutar Fredrik Lindström, och jag tror ingen är klokare över nånting efter detta seminarium.

  En kommentar till “Är det möjligt att skriva formlös poesi?”

  1. Och ingen var kanske så mycket klokare efter denna text om seminariet heller. Kanske kunde du extrahera något bra ur seminariet som du kunde föra vidare till oss?

 Skriv en kommentar

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)

   
© 2019 Skriva.net Suffusion theme by Sayontan Sinha