Pia Hagmar har kommit ut med 40 böcker på 10 år. Pia skriver barn- och ungdomsböcker och gör det med bravur. Dalslandsdeckarna är hennes mest populära serie och förebilderna för de tre pojkarna i böckerna är hennes egna söner.

Pia Hagmar

Pia berättar att hennes barn alltid har tjuvläst och kommit med massor av användbara synpunkter på hennes böcker.
Så en dag föddes idén om att skriva en bok tillsammans med ett av sina barn. Yngste sonen Teo nappade och sedan började ett samarbete som hållit i flera år.

Teo ville att de skulle skriva något spännande, vilket i sin tur ledde till att de började fundera på vad som gjorde dem rädda. Både Pia och Teo deltog i brainstormandet av saker alltifrån att bli ensam till att datorn havererar. Det hela slutade i boken ”Hemsk misstanke”.

Pia berättar vidare att skrivprocessen har gått till på följande sätt: Först har de hittat på historien tillsammans. De pratade mycket om hur huvudkaraktären Pål skulle vara som person (Teo var den som bestämde namnet på pojken, han sade totalnej till Pias förslag och Pia vek sig, trots att hon egentligen känner en Pål och i början hade svårt att inte se denne framför sig och tänka ”Men han är alldeles för stor”.)
Sedan har Pia satt sig ned och skrivit och skrivit. Så har Teo fått läsa och komma med synpunkter och ändringar och Pia har fått skriva om, och så där fick det hålla på några vändor.
Teo är också den som gjort illustrationerna till boken, vilka består av Påls dagboksanteckningar, inklusive skisser på olika karaktärer i boken.

Från början var det bara tänkt att de skulle skriva en bok tillsammans. Men de hade så trevligt så nu är de redan inne på bok nummer tre.

Pia hade aldrig tidigare provat att skriva tillsammans med någon annan. Hon tycker om att bestämma själv och det är inte en slump att hon har valt ett så ensamt och självstyrande yrke som författare. Teo verkar också dela dessa egenskaper med Pia och vill även han vara den som bestämmer. Båda är envisa. Men efterhand som de har arbetat tillsammans har de förstått att de kan lära sig saker av varandra, båda två. Arbetet har lett till ökat förståelse dem emellan och de har mycket roligt tillsammans!

 Skriv en kommentar

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)

   
© 2019 Skriva.net Suffusion theme by Sayontan Sinha