Martin Widmark

Martin Widmark berättade om sina egna erfarenheter och åsikter om det här med att skriva lättläst och engagerande för barn. Förutom böckerna om Lasse-Majas detektivbyrå, har Martin skrivit en hel del böcker i samarbete med Liber. Martin skriver boken, själva historien och Liber lägger till läslära.

Det måste finnas en bra historia i grunden, något som är spännande, sedan får läslära och pedagogik komma i andra hand. Det måste ju finnas något som får läsaren att vilja fortsätta, vilja veta vad som ska hända…
Martin Widmark menar att deckare är utomordentligt bra exempel på böcker som stimulerar barn till att läsa. Inte bara för att de är spännande utan för att barnen får chans att interagera med texten, böckerna ger dem en utmaning och håller hjärnan aktiv.

Det är viktigt att språket inte lägger krokben för läsandet. Språket får inte bli tråkigt. Strunta inte i svåra ord, utan sätt in dem i kontexten istället. Tänk ’guida fram till en förståelse’.

Förförståelse är något som Martin pratar om, det kan bli extra tydligt hos barn, men även vi vuxna påverkas av det. Vem har inte märkt att det tar lite extra lång tid att komma in i en bok skriven av en författare vi inte tidigare läst? Det tar ett tag att koda av en ny författarröst.
Vidare, och ganska mycket med tankarna på det här med förförståelse, tycker inte Martin att det är lärarens uppgift att välja litteraturen i skolan, det är bibliotekariens uppgift.

Martin avslutar med att ge föräldrar och lärare ett tips på hur man kan skriva med barn och förbättra barns skrivande: Låt först barnen planera sina egna berättelser, samtala med dem i grupper där läraren leder och ställer frågor som barnen svarar på. Låt dem sedan göra själva skrivandet två och två.

Personligen kommer jag att tänka på den gamla godnattsagetekniken, den där man hela tiden ställer frågor till barnet om berättelsen (Det var en gång ett djur, vad var det för djur? – Åsna! – Det var en gång en åsna, som hette? – Axel! …osv) och sedan kan man tacka för den fina sagan man har fått och titta på barnets först förvånade och sedan förnöjda min…

/Sofie och Emilie

 Skriv en kommentar

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)

   
© 2019 Skriva.net Suffusion theme by Sayontan Sinha