Två tyngdviktare inom modern svensk litteratur träffades idag för att samtala om hur de har gjort för att skriva en historisk roman; Ellen Mattsson och Lars Andersson. Ellen Mattsson har med den senaste boken ”Glädjestranden” publicerat sju böcker. Lars Andersson, som blev utsedd till 2007 års värmländska författare, har ett tjugotal boktitlar bakom sig, den senaste heter ”Ljus från ingenstans” 3.3.5aen.

Moderatorn och historikern Lars Sewilius-Berg öppnade seminariet genom att beskriva ”Glädjestranden” och ”Ljus från ingenstans” som väldigt olika sätt att närma sig en historisk berättelse. Mattssons bok ”Glädjestranden” utspelar sig i Bohuslän under första halvan av 1800-talet, medan Lars sjugenerationersroman tar avstamp på 1600-talet och sträcker sig ända fram till slutet av 1800 herunterladen. Där Anderssons roman, enligt Sewilius-Berg, har ett öppet slut (”Ljus från ingenstans” är den första av två böcker på temat), är Ellen Mattssons berättelse stängd på ett annat sätt, det finns en början, en mitten och en avslutning.

Det finns en hel del likheter också. Varken Mattsson eller Andersson visste till en början inte särskilt mycket om personerna som de ville skriva om tabelle herunterladen. Mattsson hade under sin uppväxt fått höra om en släkting som skulle fått ärva en gård i Ljungskile, men eftersom han var gravt alkoholiserad, gick gården över till hans syster istället. Brodern försvann i samma veva och ingen vet vad som blev av honom. Detta försvinnande fascinerade Ellen Mattsson och det var där fröet till hennes berättelse såddes deutschland flagge kostenlos downloaden.

För Mattsson var det aldrig särskilt viktigt att vara i autentisk i sin skildring av 1800-talet, något som moderator Sewilius-Berg tar fasta på och upprepar frågan, lite alltför många gånger, om det konstnärliga uttrycket är viktigare än den historiska datan i fiktion. ”JA!” säger Ellen Mattsson bestämt. Det är berättelsen som står i fokus när hon skriver, inte fakta. Däremot var hon under arbetet med ”Glädjestranden” noggrann med att ta reda på hur arbetet på en gård gick till i början på 1800-talet fortniteen gratis. Förr var människors liv och arbetet de utförde ett, menar hon och tillägger att för att förstå sina karaktärers vardag ville hon veta hur det kändes att stå ute på fältet en hel dag och jobba, rörelserna som satte spår i kroppen.

Något som hon medvetet inte har ändrat på, är språket data from your mobile phone. Hon tycker själv att det lätt blir en barriär mellan läsaren och texten som krånglar till läsandet, när någon har ansträngt sig för att skriva på ett alltför daterat språk. Lars Andersson håller med. I hans roman, som utspelar sig i trakten Hedås vid Klarälven, pratar karaktärerna värmländska på det sätt som det låter idag bildschirmaufnahme kostenlos herunterladen. Det är omöjligt att veta hur det skulle ha låtit på 1600-talet, säger han.

Hur förbereder man sig då när man skriver en historisk roman?

När Andersson började skissa upp sin bok, var släkthistorien bara tänkt att ligga som en inledning innan den ”riktiga” handlingen kom igång download steam app. Han använde sig av samma metoder som en släktforskare gör: han letade upp offentliga handlingar som bouppteckningar och kyrkoarkiv. Väldigt få värmländska bönder har satt sina liv i tryck men det fanns en bonde i Visnum socken vars dagbok från 1800-talet finns bevarad och den har Andersson haft nytta av. Trots det magra utbudet av dokument fastnade Andersson i människoödena som han läste om och inledningen, som bara skulle bli ett tjugotal sidor, växte och blev en hel roman wo kann ich whatsapp videos herunterladen.

Ellen Mattsson erkänner att hon är motvillig till att kolla upp saker och göra research på förhand. Ibland är det nödvändigt men, som hon poängterar ”Är man författare får man göra vad man vill” och hon tycker att det är synd att inte utnyttja den möjligheten, att låta fantasin ta över. Hon understryker också att för henne handlade valet att skriva en historisk roman inte om något aktivt val. Historien tog plats i hennes huvud och sedan följde formen efter prime video movies download pc. Att skriva upplever hon som något visuellt, hon är där på plats och beskriver det hon ser. Hon menar också att fiktionens styrka ligger i att kunna berätta något i det faktiska skeendet, innan man har tillgång till den överblick och efterklokhet som vetenskaplig historia har. Att dyka ner och vara mitt i, istället för att dra slutsatser efteråt.

Lars Andersson spinner vidare: På samma gång som vi idag är en produkt av historien måste vi också återskapa den för oss själva. Han passar på att berömma Ellen Mattsson för hennes, som han uttrycker det, ”mirakulösa roman”. Det han saknade i arbetet med ”Ljus från ingenstans” var den närvaro som Mattsson kunnat ha i sin bok, att gå in på djupet i allt som händer. En roman som ska ha plats med sju generationers liv måste vara lite mer översiktlig.

Det handlar mycket om distans också, säger Mattsson. Personligen har hon ingen distans till sina karaktärer när hon skriver om dem och om hon skulle ha det, skulle boken dö. När hon är klar däremot, när hon har fångat världen hon vill skriva om, då är boken som en såpbubbla som får släppas iväg och sväva fritt. Då har hon inte längre makten att komma åt sina karaktärer.

  En kommentar till “Att skriva historia”

  1. Hej! Har några frågor om historisk roman. So here it goes: Är texten uppbyggd på ett visst sätt när man skriver historiska romaner? Börjar och slutar den på ett visst sätt? Ett eller flera händelseförlopp? Kronologi, är det vanligt med rak tidsföljd?, framåt- eller bakåthopp?
    Vilket syfte har historiska romaner? (vad är meningen med texten,varför är den skriven)
    Typiska språkdrag? T.ex upprepningar,bildspråk, beskrivningar?
    Vad handlar texten typiskt sett om?
    När, var,vem,hur- går det att generalisera?

 Skriv en kommentar

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)

   
© 2019 Skriva.net Suffusion theme by Sayontan Sinha